Monday 17 December 2012

Kek Karamel Pelangi

Salam..
Hai hari nie nak kongsi pengalaman buat  kek karamel...
Resepi nie saya amek dari internet..Best jugak kek nie...

Nie antara bahan2 yang digunakan...

Bahan2.
Bahagian A: Gula hangus.
1: 2 sudu besar gula( untuk buat gula hangus)
2: Panaskan didalam loyang, dan ratakan ke seluruh permukaan loyang..
3: Then ketepikan saja.

Bahagian B: Karamel
1/2 tin susu cair
3/4 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
1 sudu besar tepung kastad( optional)

Bahagian C: Lapisan kek
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
3/4 cawan gula kastor
135ml air masak
45 ml minyak.

Bahagian D: Merinque
6 biji telur putih
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (saya tak masukkan pun, coz tak de kat umah..hehhe)

Cara-cara:
Bahagian B
Kacau semua bahan2 sampai sebati, tapis dan tuang ke dalam loyang berisi gula hangus..
Then ketepikan.

Bahagian C
1. Pukul telur, gula air dan minyak sampai sebati.
2. Masukkan tepung dan baking [powder yang telah diayak.
3. Kacau sebati dan ketepikan.

Bahagian D
1. Pukul telur putih sampai jadi foam.
2. masukkan gula dan kacau hingga sebati.

Masukkan D ke dalam adunan C
Bahagikan kepada beberapa warna
Then selang selikan bahagian warna tadi sehingga abis adunan...
Pnaskan oven 180C dan bakar selama 50-60 minit (Kaedah double- boiled)

Gambar akan dimasukkan kemudian..hihihii..
Selamat mencuba yer kawan2...
Nie la rupa die my kek karamel..walaupun tak berapa nak jadi susunan dia..hehehe..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...